Święto Złotników 2022
Jak co roku Święto Eligiusza rozpoczęła uroczysta msza święta w Kaplicy Złotników w kościele franciszkanów w Krakowie.
Po nabożeństwie goście przenieśli się do sali Cechu Rzemiosł Spożywczych w kamienicy Na Kotłowem, gdzie odbyła się dalsza część imprezy.
W uroczystym spotkaniu członków cechu wzięli udział zaproszeni goście: prezes MIRiP Janusz Kowalski, dyrektor Anna Adamczyk, dyrektor Urzędu Probierczego Aleksandra Górkiewicz-Malina, naczelnik Urzędu Probierczego Wojciech Jarzyna, Podskarbi Bractwa Kurkowego Krzysztof Matzka, oraz reprezentanci zaprzyjaźnionych Cechów.
Podczas przyjęcia wyróżnionym członkom cechu zostały wręczone odznaki:
- Honorową Odznakę Rzemiosła otrzymał Krzysztof Buła.
- Srebrna Odznakę Rzemiosła otrzymał Grzegorz Tryjefaczka.
- Srebrna Odznakę Rzemiosła otrzymała Magdalena Maślerz.
- Zlotą Odznakę Rzemiosła otrzymała Irena Tąta.
Gratulujemy !!!
Coroczne spotkanie cechu wzbogaciły interesujące prezenty, rozdawane podczas losowania, a ufundowane przez członków i sympatyków Cechu.
Tradycyjnie zostały rozlosowane: sztabka złota i złota moneta jednogroszowa ufundowane przez Cech.
Nasz kolega Piotr Tomaszewski ofiarował kilka naturalnych kamieni z certyfikatami. Pośród nich znalazły się między innymi opale, szmaragdy i szafiry.
Mariusz Maj przekazał do loterii certyfikowany brylant.
Wśród uczestników rozlosowaliśmy również książkę autorstwa Andrzeja Bandkowskiego „Biżuteria Artystyczna – Kurs Wytwarzania” z dedykacją od autora oraz dwie książki Michała Myślińskiego „Zgromadzenie Panów Złotników Krakowskich w latach 1772-1866” również z dedykacją od autora.